HaiRan dan Valentine. Berkaitankah?

” Kak liniey, vday celebrate x?”

APAKAH….

tak payah tu semue… pelik betol manusia ini. Hari-hari berkasih sayang tak boleh ke?

 

Sum Facts on valentine day:

  • Si kazen-cik hayuni tell me bout her friends. Got too many plans for their vday! Haishhh!! belasan tahun! Kemaruk cinta mungkin. Diwaktu saye belasan tahun, tiada pun kemaruk cinta sebegitu rupa?! Hairan kan? Memang saye patut merungut pun tentang mereka. Kerana saya risau! adik saya baru berada di alam skolah menengah. Dan berkemungkinan juga dia sedang berkemaruk cinta! ( Saye tidak berbohong kerna memang ada bukti). Tapi apakan daya aku yang tak berapa ada ini, tidak boleh dihalang, jangan sesekali memarahi. Nanti mereka akan memberontak. da gatal sangat. kerna saye pun pernah melaluinya. Hanya mampu elakkan dia dari melakukan perkara yang tak sepatutnya sahaja. Jaga maruah wahai adikku. Jangan terlalu menggedik. Tapi stakat ini, maseh mampu yaken dengan dia kerna dia adalah minah skemmmm namampos tahap cipan, cipan pun tak skem cam dia! Hairan!

 

  • Di hari valentine itu, buat pertama kalinya manusia bernama firdaus mengucapkan “selamat hari kasih sayang sayang” OMG!~ 1st time n sangat pelik. Ketika bersama, di hadapan mata, tak pernah diungkapkannya. Malah sentiasa mengkondem ungkapan itu. Baginya tak perlu. Ya, memang tak perlu pun! aku pun berpendapat begitu. Tapi setelah sekian lama, mengapa boleh pula beliau nak adakan itu? hairan!

 

  • Dihari valentine, hoooooooYYeeeaaaahhhh!!!~ saya menghadiahkan kepada sayangku intan payung satu spoiler dan tinted 2nd layer!~ kehkehkeh. Secara rasminya, awak jadi buah hati saya (memang da lame pun kan sayang?) . Saya comel-comelkan awak pasni eh? Tunggu saye ade duet sket. Eh, bukan saye, tunggu ade rezeki datang. Tunggu sesape nak sponsor. Atau barangkali saye boleh berjimat cermat mengikat perut untuk awak… Untuk awak jadik lebeyh encem+comey+kiut+bagai. Saye hanya memerlukan bajet. Saya sudah tak malu sepeti dahulu untuk ke kedai itu. Sebab saye da berbaek ngan tokey kedai itu, saye akan sms die dulu before kite gi okeyh!~ Nanti takde la kite tunggu lame-lame kan sayang…? Saya tidak membuat pilihan yang salah memilih awak yang kosong tanpa aksesori. Kerna, saya tau, saya boleh memilihnya tanpa had. Tanpa had seperti yang telah ditetapkan standard oleh Syarikat Perodua itu. Saya tak hairan dengan yang ni!

PAKCIK SAYANG

 

  • Pada hari ini, saya baru sedar, yang manusia boleh digantikan dengan benda ber enjin itu. Walhal sebelum ini, saya sering: (* hairan dan merungut kepada kau yang lebih mementingkan SiputihkaU daripada aku * hairan dan benci apabila kau menyatakan SiputihkaU awek dan bini kau. Padahal pada waktu itu kau bersama aku. * hairan dan menyampah apabila kau menyatakan SiputihkaU sangat penting. Ye, aku jeles walaupun ia hanya benda bermotor. * hairan dan menyampah ++ apabila kau suka menunjukkan kuasa SiputihkaU didepan saya. Wat the..Ngan pempuan pun nak tunjuk lagak gak. Sesame kaum bolehlah kot. Tak gentle btol. * hairan bin ajaib bila kau accident, kau menangis. Padahal kau kata kau tak pape. Tapi rupa-rupanya SiputihkaU teruk sangat. Kau menangis untuk itu? Bukan menangis untuk gembira Tuhan selamatkan kau.  Tapi kau menangis untuk SiputuhkaU. Tau tak, betapa aku  risau namampos dengan kau  yang accident ngan bas!~ hesh, manusia btol. Apabila aku mula habiskan duet untuk benda berenjin itu, barulah aku faham. Betapa sayangnya aku kat benda berenjen itu. Dan kau pun sama kan?  Ya, aku da mula faham perasaan kau. Tapi da terlambat, sebab kau bukan pendamping aku lagi…  Kerana sudah tidak berdampingan, barulah aku faham perasaan kau. Too late! No regret. Skarang barula aku tak hairan lagi ngan sikap kau.

 

  • 1st time, saye makan kek di vday. Itupun kawan kazen saye- Ah~Lung yang bersungguh-sungguh tempah. Saje-saje je katenye. Kami makan berempat dengan penuh lahap (lahap ke?) lapar+kebulur setelah merepair and mengejas kereta satria Ah~Lung itu. Menukar bonet depan dan sidemirror. Proses pembelajaran menukar minyak hitam legam itu. Membaringkan diri di tempat  berlantaikan rumput carpet miang namampos  dan diatasya kereta yang sudah di ject (aku masih kurang yakin tahap ject itu mampu menampung kereta yang berat…..)   Dan step seterusnya, bumper depan serahkan kepada abang pomen ye! Memang pun, kita manusia biasa, tak mampu melakukan kerja pomen yang banyak menggunakan bahan-bahan eksotik itu. Kita hanya mampu makan kek cokolat sahaja okey! saye respek ngan awak Ah~Lung (*Ah~Lung ialah bukan lelaki dan bukan berbangsa cina. Dia normal seperti saya. Hanya abnormal dari segi minat yang berada ditahap melampau terhadap kereta. Dulu saye heran ngan dia. Skang boleh trime kenyataan dia manusia normal. kehkehkeh.)

 

 

Advertisements

merepek minyak.

Harga minyak naek lagi. fuh! uhm.. camne eh nak wat… tak plak ptptn nak naikkan jumlah duet nak bagi kat saye. Parents pun, takde plak ura² nak bagi duet lebeyh. Tapi minyak plak gi naek.. Bagaimana ya? haruskah pemakanan ku di catu dan juga segala pembelian barangan² mengikut hawa nafsu semata mata itu? uhh…

B4 neh nak full tank almost rm60. pas neh mau tak hundred! waahh!!!! kopak la saye pasneh….

Terpikir plak mau blaja motor. huhuhuhu….. bukan tak pandai bawak motor, da pandai, tapi takde lesen! Ntah kenape la bapakku tanak bagi amek lesen motor. Tapi kali ni macam kene tekad je, tekad amek lesen motor then bawak motor gi utm. baru ar jimat. huhuhuhu. kan? ( kate ye!)

Tapi, saye tak analisis plak camne dengan kadar kenaikan minyak kali neh, berapa jauhkah saye leh bergerak. kalo before neh RM10 for 40km lebey² sket…… skang brape ye… (cube anda kire..) wekk.. hehehehe… before neh rm10 for 9.210l rite? pasneh akan dapat 3.9 liter lebey² je kan? (erkkk, ke salah aku kire?) ntah la… Before neh kalo isi rm10, leh la dalam 5 kali ulang alik gi kelas. tu pun kalo tak pegi tmpat laen langsung. pasneh taktola brape ye…. nampaknye pasneh kne la kurangkan aktiviti merayap ‘helang putihku’. ye, ini name yang cik apai bagi kat myvi kesayanganku. and sejak dari tu, seme orang panggey ia helang putih. maybe la sebab ia ade bulu² kat depan yang Sooo0o0o seXy itu. ia sangat comey, sangat rindu la kat die… (hahaha, saye da mule mrepek) lupekan yeah, now ia kat workshop and smoge ia slamat menjalani sesi rawatan…

 

hek… ape telah saye merepek? ok lah, saye mau tgk tibi ‘citer bicara cinta’. huk…. tapi sangat tensen la, die ulang yang last week plak. menci tol astro neh. korang tengok tau, best citer die. every wed 9.00pm. Fazura, aqasha n beego blakon. hak3… 3-3 saye ske… 🙂 Eh, korang tengok citer ‘Ezora’ tak? saye tengok! besh, sebab saye ske Fazura sbenanye.. hehehe.. n Beego pun saye suke…. citer ezora ialah pada setiap 6.30pm mon-thurs. ngeeee!!

hari dugaan buat aku… uhux…

assalamuaalaikum..
da agak lame aku tak memblog kan diriku yang comey ini.. uhux..
aku… aku…. tak berape nak best skang keadaannya… kenape?
sebab…. Vi saye… accident.. huhuhuhu.. sangat
 

so, da story begin…..

seawal 6.45 pagi, pas smayang subuh tros aku tak tido… tapi telelap sket je… then 7.15am tuh, cik wani mai kejut aku plak… kitowang kemas-kemas barang dalam keter.. tapi out journey tepakse ditangguhkan coz kene tunggu pakcik yang jage stor ( coz of kami nak simpan barang) mai..
then kol 10am, cik wanda mule arr grakk…. from jb heading to kay ell yahhh…. sesudah berhempas pulas ngan paper pak hamid sehari sebelumnye… perghh… trase cam bebas giler..
tapi.. aku tak la over excited, bese² je…

” ello mak, lini da nak grak gi kl neh.. 3 orang ngan wani n erin. 2 krete, put lagi satu, die drive sengsorang..” ( dlm bahase loghat kampung aku la…)
” okey, bawak krete leklok… ( dan segale pesanan cam beser orang tua la… aku pun da hafal sbennaye ayat die…)

then aku pun gerak la….. singgah lak kat shell isi minyak la, takkan gi soppim plak… sterusnye isi perut kami plak kat drive thru sbelahnye tu…
teringat² kat beef foldover yang tak nyempat aku nak makan tuh..

then si vd (boifren wani) plak menelepon.. pesan drive leklok… dan sesaat itu ugakle aku pakai seat belt.. tlupe plak nak pakai tadi!

drive.. da journey begin..

aku otw nak ke KL sbenanye…. so, drive JB-KL… PLUS highway

” esh cube ko tengok lori tuh, tak padan ngan besar, slumber je nak potong²” cam bese la… banyak lak komplen aku.. huhuhu

that time aku kat lorong kiri..
then dari lorong kanan, tat lori nak plak gi lorong kiri… tat time kete aku da kat depan..

” gedegang… gang… gang…” uiks… lori tuh langgar kete ku yang comey ini….
erin da pucat da…. ” wanda… wanda…”

serte merte kete berpusing… pergh.. mase tuh… aku blurr gile…. x sempat nak pk… eh.. aku accident ke.. eh.. ape neh… tau² je kete da melintang jalan… aku pusing kanan, aku nampak ekor lori yang sarat kontena tuh datang nak libas kete aku….. my God!!!!

that time, aku tutup mate, ALLAHUAKBAR… n mengucap.. bukan aku je… wani n erin same… kire da redha la pape nak jadi pun..

pas beberape menet, aku bukak mate… aku tak pape, Alhamdulillah… esh.. idup lagi aku neh… memang Tuhan sayangkan aku… aku je yang tak sayang Tuhan asek tinggai smayang… ( tp pas kejadian, aku da insaf.. 🙂

erin cepat² suh kuar, kot pintu sbelah kiri… memandangkan yang belah kanan da langsai kene ngan lori tuh… aku ngekot je memandangkan aku blurr tak abes².. huhuhuh… ha… accident tuh happened kat km20.8, lebuhraya PLUS, JB-KL, kol 10.35… lebey kurang arr.

erin nangeh.. wani pun nangeh… memasing tepon boifren kot.. ( aku tak sure sgt).. aku macam bengong… then lame sket br ke alam nyate.. then tros tepon mak aku… cian plak kat mak aku…. tekejut.. padahal aku ok je.. kazen aku kate mak aku cam longlai… cian mak..

the, aku tak tola… camne keadaan nye kat umah…. mak aku kate leh tahan kecohnye… huhuhu… cik wandalini pye pasai..

kite ke tempat kejadian plak… beberapa saat pastuh ade la bro sowang datang.. tanye kitowang tak pape ke… baeknye die… then die suh aku cpt2 amek brg beharge takot kne curi plak kat penonton laen… bro india plak dtg suh aku amek pic of da xcident.. aku kan blur x habes²… aku gi je la amek… hehehe….

(

then.. polis datang… tanye² soal siasat… mintak lesen.. mintak i/c dan sgale… die tolong tukarkan tayar skali.. thanx abang polis 🙂

tepon aku x abes² bedering la…. macam² orang tepon.. aku tak larat nak angkat…

lagi satu, aku tak tau le sape tepon kelasmate ku tersayang kat utm tuh.. wani kot… seme datang beb… thanx guys… 🙂

apis ( x mandi lagi pun cepat je datang…) , khai, nizam (even nak gi dating, pospone dlu jap… thanx so much… pun tak mandi lagi gaks), apai n awek skali ( terdating kat balai polis ye), jai, baiman… thanx banyak² eh…. tak dapat nak balas budi korang… nanti kalo de rezeki lebey aku open table eh…

tak lupo gak… makcik aku mai…. mai amek aku n mai tgk aku nangeh.. hahahaha..

datang manusia name alias nak tolong… setel semenye.. ntah apis ckp, org camtuh panggil je die callman… aku pun xtau.. tak penah.. takde expirience.. aku ngekot je…

seterusnye gi balai polis… polis amek keterangan.. then gi antar keter gi perodua…. vi saye kene tahan kat wad lam area 2 bulan kot… huhuhuhu.. gonna mish u hunny….!!

then aku balek pasir gudang, umah makcik aku, malam tuh amek bas balek umah.. x jadi gi k.l….

skian la citer aku…. panjang gile.. x pnah menulis panjang camneh…

 

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 other followers

Cik Liniey