resume

kenapa pause?

itu soalan yang takde jawapan.

Kejadian satu

Aku gi K.L…

Last week nye citer la ni.

Knape? Saje² plus ade besday party.. (erk…)

Aku nek Bas. Da dok lame dalam bas kan, Tetibe cam da lege je sebab kat sebelah aku cam xde orang. Hooorey!~ Leh aku menakhluk mimpi yang indah di dalam bas! yes!

Tapi umpama mimpi dalam mimpa ( eh, ade kan tajok lagu neh? ). Datang ah sorang manusia.

” Awak, beg kite same la… !”

waaahh.. bangangnye! then die dok sbelah aku

Ade gak ke nak beg same ngan aku? dok sbelah plak tu. Da la aku bawak beg laptop tapi tak isi laptop. Aku rase mamat tu pun, mesti cam aku. Menyalahgunakan function beg laptop. Haha.

” ade gak ke manusia dok sbelah aku… cis… kacau la!” – dalam ati je la yang mampu… sesambil wat muke baek ati sopan dan ayu.. lalalala.

” awak, nanti jangan tetukar da la beg neh ye.. bahaye tu”

okey. aku wat muke senyum kelat mannis. Pastu diam. Hey, aku teda mood mau borak.Aku ngantok la!

” awak, nak gi kl ke?”

Ya Rabbi… lagi mau tanya ka? Kau ada nampak bas neh tulis nak gi jb ke? ( ok, dalam ati je aku mampu sumpah sranah)

” Erk, knape? bas neh nak gi tempat laen ke?”

” Gi kl la kan?”

” Da tu nak gi mane lagi. Da terang² tulis”

~ Ahhh… Part paling bosan dalam bas!~

Baru je nak tlelap…

” awak blaja ke?”

Hey, orang nak tido la! Ape punye manusia la die neh.. Tolong la jangan jadi macam orang itu kalau anda seme nak nek bas!

Sampaikan, makcik ngan pakcik sbelah tanya. “kawan ke?” sebab beg sama n banyak je bcakap.

Sampai ke tahap macam tu tau tak!!!!!

Da sampai kat tempat brenti,

” awak jom ah turun minum, saye blanje”

Hahahaha… aku nak tido la wei.

” er, takpela. saye nak tido. ngantok”

Pelik kan… mesra tanpa memikirkan orang macam aku neh nak tido…..

Dalam dok beperang ngan emosi.. ( haha, ade gak la pekataan emosi). Mamat tu ade la bagi kad. Name pe ntah. Sharul ke ape… Tapi yang paling bes, die keje JPJ.. JPJ…

Kahkahkah. Esh, neh nak kene berbaek neh… dekat ibu pejabat terengganu plak tu… itukan sudah bagus… Seb baek aku tak memberikan sumpah seranah yang terlalu berat. Kahkahkahkah.

” ape no phone awak eh?”

” 01 bla bla bla…. sms ah kalo free. “ Okey, aku jawab ngan confident. Aku bagi no mngarut². Hahahaha… siap suh sms lagi.. mampos ah…

Takpe, aku kan ade kad die.. kalo ade pape yang berkaitan leh je sms. Contohnya, saman! ohye, aku ade saman nak kene langsai. Speedtrap. Ampeh punye JPJ….

Sekian, cite JPJ yang ampeh saman aku ngan abang JPJ yang ampeh gile banyak cakap kacau aku tido kat dalam bas. Moral of da story, jangan nek bas sebab lame sangat perjalanannye sampai kebas bontot dan jangan naek bas yang berjenama mahligai sebab seat die hell punye tak bagos. Keras beserta sempit. Ditrambah pula dengan pakej mamat sbelah yang kacau tido. sila amek pengajaran kesah ku ini.

Sekian.

* adalah dimaklumkan bahawa cerita di atas adalah diringkaskan yang teramat sangat.

hari dugaan buat aku… uhux…

assalamuaalaikum..
da agak lame aku tak memblog kan diriku yang comey ini.. uhux..
aku… aku…. tak berape nak best skang keadaannya… kenape?
sebab…. Vi saye… accident.. huhuhuhu.. sangat
 

so, da story begin…..

seawal 6.45 pagi, pas smayang subuh tros aku tak tido… tapi telelap sket je… then 7.15am tuh, cik wani mai kejut aku plak… kitowang kemas-kemas barang dalam keter.. tapi out journey tepakse ditangguhkan coz kene tunggu pakcik yang jage stor ( coz of kami nak simpan barang) mai..
then kol 10am, cik wanda mule arr grakk…. from jb heading to kay ell yahhh…. sesudah berhempas pulas ngan paper pak hamid sehari sebelumnye… perghh… trase cam bebas giler..
tapi.. aku tak la over excited, bese² je…

” ello mak, lini da nak grak gi kl neh.. 3 orang ngan wani n erin. 2 krete, put lagi satu, die drive sengsorang..” ( dlm bahase loghat kampung aku la…)
” okey, bawak krete leklok… ( dan segale pesanan cam beser orang tua la… aku pun da hafal sbennaye ayat die…)

then aku pun gerak la….. singgah lak kat shell isi minyak la, takkan gi soppim plak… sterusnye isi perut kami plak kat drive thru sbelahnye tu…
teringat² kat beef foldover yang tak nyempat aku nak makan tuh..

then si vd (boifren wani) plak menelepon.. pesan drive leklok… dan sesaat itu ugakle aku pakai seat belt.. tlupe plak nak pakai tadi!

drive.. da journey begin..

aku otw nak ke KL sbenanye…. so, drive JB-KL… PLUS highway

” esh cube ko tengok lori tuh, tak padan ngan besar, slumber je nak potong²” cam bese la… banyak lak komplen aku.. huhuhu

that time aku kat lorong kiri..
then dari lorong kanan, tat lori nak plak gi lorong kiri… tat time kete aku da kat depan..

” gedegang… gang… gang…” uiks… lori tuh langgar kete ku yang comey ini….
erin da pucat da…. ” wanda… wanda…”

serte merte kete berpusing… pergh.. mase tuh… aku blurr gile…. x sempat nak pk… eh.. aku accident ke.. eh.. ape neh… tau² je kete da melintang jalan… aku pusing kanan, aku nampak ekor lori yang sarat kontena tuh datang nak libas kete aku….. my God!!!!

that time, aku tutup mate, ALLAHUAKBAR… n mengucap.. bukan aku je… wani n erin same… kire da redha la pape nak jadi pun..

pas beberape menet, aku bukak mate… aku tak pape, Alhamdulillah… esh.. idup lagi aku neh… memang Tuhan sayangkan aku… aku je yang tak sayang Tuhan asek tinggai smayang… ( tp pas kejadian, aku da insaf.. 🙂

erin cepat² suh kuar, kot pintu sbelah kiri… memandangkan yang belah kanan da langsai kene ngan lori tuh… aku ngekot je memandangkan aku blurr tak abes².. huhuhuh… ha… accident tuh happened kat km20.8, lebuhraya PLUS, JB-KL, kol 10.35… lebey kurang arr.

erin nangeh.. wani pun nangeh… memasing tepon boifren kot.. ( aku tak sure sgt).. aku macam bengong… then lame sket br ke alam nyate.. then tros tepon mak aku… cian plak kat mak aku…. tekejut.. padahal aku ok je.. kazen aku kate mak aku cam longlai… cian mak..

the, aku tak tola… camne keadaan nye kat umah…. mak aku kate leh tahan kecohnye… huhuhu… cik wandalini pye pasai..

kite ke tempat kejadian plak… beberapa saat pastuh ade la bro sowang datang.. tanye kitowang tak pape ke… baeknye die… then die suh aku cpt2 amek brg beharge takot kne curi plak kat penonton laen… bro india plak dtg suh aku amek pic of da xcident.. aku kan blur x habes²… aku gi je la amek… hehehe….

(

then.. polis datang… tanye² soal siasat… mintak lesen.. mintak i/c dan sgale… die tolong tukarkan tayar skali.. thanx abang polis 🙂

tepon aku x abes² bedering la…. macam² orang tepon.. aku tak larat nak angkat…

lagi satu, aku tak tau le sape tepon kelasmate ku tersayang kat utm tuh.. wani kot… seme datang beb… thanx guys… 🙂

apis ( x mandi lagi pun cepat je datang…) , khai, nizam (even nak gi dating, pospone dlu jap… thanx so much… pun tak mandi lagi gaks), apai n awek skali ( terdating kat balai polis ye), jai, baiman… thanx banyak² eh…. tak dapat nak balas budi korang… nanti kalo de rezeki lebey aku open table eh…

tak lupo gak… makcik aku mai…. mai amek aku n mai tgk aku nangeh.. hahahaha..

datang manusia name alias nak tolong… setel semenye.. ntah apis ckp, org camtuh panggil je die callman… aku pun xtau.. tak penah.. takde expirience.. aku ngekot je…

seterusnye gi balai polis… polis amek keterangan.. then gi antar keter gi perodua…. vi saye kene tahan kat wad lam area 2 bulan kot… huhuhuhu.. gonna mish u hunny….!!

then aku balek pasir gudang, umah makcik aku, malam tuh amek bas balek umah.. x jadi gi k.l….

skian la citer aku…. panjang gile.. x pnah menulis panjang camneh…

 

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 other followers

Cik Liniey