hatiku gundah gelana

kenape nak kawen ngan orang jauh² kalo ade orang dekat. kan?

tapi kalo dah jodoh, tak ke mane jugak kan?

takkan nak pileh² lagi kan?

ehm.. ni la yang aku pk² time raye neh

bukan pe, bende neh blaku kat umah aku snirik

kalo my parents, takpe la.. due-due orang besut…

kan senang.. tak berebut nak balek raye…

pas smayang raye, gi umah nenek belah ayah. then baru gi umah nenek belah mak

camtu la tiap² tahun.

len plak blaku kat umah nenek aku belah ayah neh. Tahun neh agak pilu. yang ade hanyalah aku n family je beraye umah die. tu pun sebab kitorang memang dok selang sbuah rumah. Anak die ader 5 sorang da meninggal ( Al-fatihah). Yang 1st dok dekat je, tapi takley datang awal² coz die mmg dari umah die. Yang 2nd palak bapak aku. Memang kitowang datang awal pun. 3rd makcik aku dok K.Terengganu. Yang neh aku kurang paham sket. Sebab jarang sangat balek. Padahal dok K.Terengganu je. N Kalo hari raye, petang raye baru la sampai sineh. Walhal ( ececece, halwal aku gune) umah die ngan umah nenek aku sejam stengah je. Husband die orang Kota Bharu tapi parents husband die da meninggal. So, supposely balek la beraye umah nenek aku. Hehehehe. Pendapat aku la. Balek tu memang la balek, tapi da dkt Maghrib baru la sampai umah nenek aku. Then pagi raye ke-2 awal² da kuar pun gi umah sdare mare husband die kat Kota Bharu sampaila petang. Pastu raye ke-3 pagi da gerak balek K.terengganu. Camtula saban tahun. Tiada giliran, hanyalah rutin. Pelik bukan? Tapi tu la, dah anak perempuan kan.. nasib la. Perempuan kene ikot cakap suami. Syurga di bawah tapak kaki suami. Yang lelaki je syurga dibawah tapak kaki ibu. Tats y la ayah aku beraye umah mak die dulu kot! hehehehe.

Ha, adik beradik ayah aku yang ke-4 plak, pempuan gak. Kawen ngan orang Terengganu jugak. Tapi orang Dungun. Bout 3 jam dari umah aku. Besenye ekot turn, but tahun neh tetibe plak husband die nak balek beraye umah mak die kat Dungun. Tahun lepas kan da kat Dungun…? Mane leh camneh. Hohohoho. Makcik aku yang neh dok sbelah je umah nenek aku n umah aku. Alamatnye kalo die balek braye umah Husband die, umah aku sunyi gile ar sebab anak die je yang kecoh datang umah aku. Budak kecik kan… N kalo die balek beraye umah husband due, maknenye umah nenek aku sunyi sepi la. Takde suasana langsung! cian aku ngan nenek n atok aku tuh… diorang juz kate..

” Takpela, nak wat camne. Da naseb kami la”

Takkke sayu mendengarkannya? Adehh, ape aku mampu wat? kami pun 3 bradek je. memang la gi jenguk umah die hari². Pusing² yang ni jugak. Tolong pun stakat mampu je la. 3-3 pempuan kan… kemas skit² leh ar. Hohohoho. Lupe plak nak cakap, adek bradek ayah aku yang last da meninggal.

Tu la, aku borak ngan mak aku, wesau plak aku. Tanak la aku kawen ngan orang jauh! Nak kene tinggal mak aku sowang² plak. 3-3 pempuan, mesti kene ikot cakap husband. adeh.. adeh.. Camne neh?

Apai cakap nak tolong saye. Hahahaha. Saye susah hati neh. Current Fruit Heart saye orang N9. Jauh sangat². Da la die anak 1st. Mestila die bertanggungjawab kat family die. Ntah² kene balek raye umah die je nanti. Ooooo0oo tidakkkkk!!!!! Huhuhuhu. Sayangku kalo bace neh jangan marah eh.. hehehe. Tapi konpem die tak bace pye. Hahahaha. Camne ni.. huhuhuh. B4 neh da de bf orang dekat² umah da gi break. Takde jodoh la plak…. aduhai…

Kesimpulannye… bagaimana dengan anda pula? hahahaha. saje je mrapu ++ mrepek

Advertisements

viruses healed

viruses healed

saye da kat umah

da takde virus dalam badan saye

best gile!

mase mule sampai, parents pick up me n tros gi shopping

dari kol 4pm till 1 am!

hahahahaha. gile kan kami!

me da pancit gilew but my mom still steady.

my mom hebat gilew.. aku kagom btol!

patotla me ske shopping pun. Mak borek, anak rintek!

aku kne gak tingkatkan usaha nak challen my mom!

hahahaha.

Then, esoknye time to register diri ngan semua my aunts n nenek.

n petang tu, pasang² pelita. setting tmpat pelita. lalalala.

malam=maen bunga api! hooyeahh.. best gile lagi…

hari neh saye bukak langsir lame, tukar langsir baru

ayah saye lap tingkap, mak saye tukar carper n tikar baru

adik saye bukak lagu raye kat pc…

hoooyeah.. btol suasana nak raye…

sangat best tau!

( saye tak bermaksud nak jeleskan sesape, hanyalah meyatakan kegembiraan)

next post saye? saye nak citer pasal saye tanak kawen ngan orang jauh la..

hehehehe

wait for it, ok?

daa!!

p/s : apakah warna baju raye anda?

p/s : same tak ngan saye?

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 other followers

Cik Liniey