Newborn Preparation List

Assalamualaikum.

Dah lama tak menulis. terasa kekok pula nak mengarang ayat. Tapi, yang pastinya, wanda harus share dengan semua orang – reader tentang berapa perkara. Perkara yang wanda rasakan penting, perkara yang wanda sendiri tercari-cari dulu. Benda apa tu? yes, tips nak beli pape je barang – preparation for new born. Yes, masa wanda mancari-cari dulu pun memanglah bergantung kat review blog orang jugak. Tanak baca review by company yang jual, sebab mostly diorang akan cakap barang dia bagus. So, as an alternative, wanda akan google. google. google. one by one sampaila puas hati then order. :)tu la kejenye sepanjang pregnant dulu (skarang baby dah kuar pun!)

So untuk first entry, wanda nak share ape checklist yang korang kene ade untuk preparation beli barang newborn. Sesetengah orang tua dia tak bagi beli barang awal-awal sangat. Tapi, bagi wanda, tak salah sebab kita pun nak plan dari segi financial kan? (ni untuk yang kerja makan gaji macam wanda leeee).. kalau bagi sesetengah orang yang duit dia tebal, it should be no problem la kan?

ok, ni list yang wanda nak share:

Baby [PAKAIAN] 

Baju harian lengan pendek – 5
Baju Lengan Panjang – 5
seluar pendek
seluar panjang
Romper – 2
Jumpsuit – 2
Baju jalan-jalan – 2
Mittens & Booties – 7
Bonnet @ topi – 2
Sapu Tangan (face towel) – 5
Bib – 2
Barut – 12
Bedung
bakul toiletteries – 1
Bakul simpan baju – 1

Diapering
Napkin – 2 pek
Wet Tissue – 4 packs
Changing mat – 1
Detergent khas pencuci baju – 2
Diapers @ Lampin pakai buang – 1
Baldi dan bakul untuk Lampin/baju kotor – 1
Penyembur air – 1

Baby Care dan Grooming & bath
sikat /hairbrush – 1
Pengepit Kuku (Nail Clipper) – 1
Towel – 4
Losyen Bayi – 1
Minyak Bayi – 1
Putik Kapas (Cotton Bud) – 1
Nasal aspirator – for flue
Minyak Telon – 1
cotton ball – 1
Nappy Cream – 1
Besen Mandi – 1
Bath net – 1

Nursering [keperluan tidur baby]
Kelambu [mosquito net] – 1
Selimut – 3
Set Tilam (tilam, bantal kepala and bantal peluk) – 1
Bantal- baby – 1
Bedding set
Baby Cot / Playpans

Feeding
Sterilizing tablet
Berus Pembersih Botol – 1
Nursing Pad Washable – 5 pasang
Nursing Pad Disposal – 1 box
Bottle Cleanser – 1
Botol dan puting susu saiz S – 2
Nipple Cream – 1
Nursing Pillow – 1
Nursing Bra – 5
Termos – 1
Nursing cover – 1
Bottle Sterilizer – 1
Bottle Warmer – 1
Penyepit Botol – 1
Breast Pump – 1
Cooler set bag [Storage Bottle dan Ice gel]  1

Travel
Diaper Bag – 1
Baby carrier – 1
Stroller – 1
Car seat – 1

Extra
Penyangkut Baju Berklip
baby bouncer
Hanger
Almari laci baby-untuk pakaian dan keperluan baby

Keperluan berpantang 
Set jamu
Bengkung
minyak angin
Tungku 
Tuam/tungku baby
Baju sejuk
Kain batik
Stokin
Maternity Pad
Tuala mandi
Tukang urut
Air Zam-zam / selusuh

So far, ni la barang-barang yang agak penting untuk mommies sediakan. Yang tang baju, memang tak banyak sangat pun sebab nanti orang bagi.. and lagi satu, kalo kes cam wanda, baby kecik, memang la agak susah nak mencari. Luckily, husband rajin pergi mencari. So, untuk tips one by one beli barang baby, nanti wanda letak kat nex next next next entry ye! 🙂

TQ for reading

Advertisements

BabY Chumei!

1. Bangun lambat. Bangun je nasik lemak da tesedia atas meje.. wAAaaaahh!!! beznye…. menyelerakan dan digemari ramai. Mak buat Tingat janji² aku ngan mak. Nak mAsak nasi lemak sesame coz nak bajar… waaa!!!! overdose tido!

 

 

2. Areteh mecet, die nak balek.. wahh.. sangat sronot.. leh gi bukak club bual kat umah tokmiku… uhux.. yayayaya…. sangat mengujakan ini. wah!Are-teh saye da kuruhs sket.. seme owang tego. wah! banggela tuh… :p

 

 

3. Umah Tokmi, Abg jimmy n family mai.. wahh!! membawe oRang baru..!!! 1st child. Sangat chummei. Tapi dak tu asek tido je… geram tau tak! taleh pown nak pegang! tapi leh capture gambo.. chumei.. chumei… ADILA name die.. tapi xto da full name n exact spelling. yang aku tau, budak tuh comey ok??

++ sangat comei kan… mate sepet, asek tido je… dapat manyak duet, ye la, baru knal dunie kan.. ehehehe… welkam.. welkam.. nanti leh geng ye..++cik budak kicip

 

 

4. Then tadi bli kaen. For Raye.. hahahaha! (awal kah?) not too early kot. sebab nanti nak tempah lagehs. da balek jb nanti, camne nak beli. haha. ye, sangat Excited raye!! heh! sambil itu, saye tlah tingat poser tak ganti lageh!!! waaaaa.. sangat malas. Raya mau, pose tak mau. hakhak. Jahatkah? Tapi kan, tat kaen de 2 choices. for me, n my sis. ngah kompius yang mane nak pileh. satu kunem² oren pynk n the other 1 tu purple ijou² sket. wahh!! very da kompius sangat!

 

 

5. MaKan NaSik Lauk gulai ikan kering kat umah tok mi. tokmi buat. sedap sangat. jangan jeles ok. tomi Caye pandai masak.. mak caye pu jelex taw!! hoooyeahh.. go, go tokmi!!! iDup tokmi!! iDup Tokmi!!! siyes besh, nak² kalo die buat singgang ikan n sayur asam pedas.. uhuhs.. 4 kali tambah pun tak cukup beb! samBil makan, sambil diskusi pasal ari petunangan my eldest kazen.. cik abg ijad.. uhux… tak sabar!!! (wajarkah caye tlebey excited?) biar la..

 

 

6. Caye nGamok kat dik bongsu caye.. heshhh!! geram tol dak tuh.. sangat degil. sangat pemalas. Da lame tangan neh tak cubet orang.. kene la kamu ari neh ye.. sampai merah.. wahh.. memang caye kakak yang kejam.. uhux… kejam kpd yang degil. udah degil, pemalas, menjawab mulut plak tuh. Cikup la 3 elemen wat aku menyirap..! bukan pe, saje bagi pengajaran.. Manje sangat. Tetiap mase, nak layan frenster je. UPSR tak hengat.. hesh.. takleh jadi..

 

 

7. Arineh paling skejap gune this pc coz tak larat. nak tido. papai!!!

 

~ n.i.t.e~

 

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 other followers

Cik Liniey