hatiku gundah gelana

kenape nak kawen ngan orang jauh² kalo ade orang dekat. kan?

tapi kalo dah jodoh, tak ke mane jugak kan?

takkan nak pileh² lagi kan?

ehm.. ni la yang aku pk² time raye neh

bukan pe, bende neh blaku kat umah aku snirik

kalo my parents, takpe la.. due-due orang besut…

kan senang.. tak berebut nak balek raye…

pas smayang raye, gi umah nenek belah ayah. then baru gi umah nenek belah mak

camtu la tiap² tahun.

len plak blaku kat umah nenek aku belah ayah neh. Tahun neh agak pilu. yang ade hanyalah aku n family je beraye umah die. tu pun sebab kitorang memang dok selang sbuah rumah. Anak die ader 5 sorang da meninggal ( Al-fatihah). Yang 1st dok dekat je, tapi takley datang awal² coz die mmg dari umah die. Yang 2nd palak bapak aku. Memang kitowang datang awal pun. 3rd makcik aku dok K.Terengganu. Yang neh aku kurang paham sket. Sebab jarang sangat balek. Padahal dok K.Terengganu je. N Kalo hari raye, petang raye baru la sampai sineh. Walhal ( ececece, halwal aku gune) umah die ngan umah nenek aku sejam stengah je. Husband die orang Kota Bharu tapi parents husband die da meninggal. So, supposely balek la beraye umah nenek aku. Hehehehe. Pendapat aku la. Balek tu memang la balek, tapi da dkt Maghrib baru la sampai umah nenek aku. Then pagi raye ke-2 awal² da kuar pun gi umah sdare mare husband die kat Kota Bharu sampaila petang. Pastu raye ke-3 pagi da gerak balek K.terengganu. Camtula saban tahun. Tiada giliran, hanyalah rutin. Pelik bukan? Tapi tu la, dah anak perempuan kan.. nasib la. Perempuan kene ikot cakap suami. Syurga di bawah tapak kaki suami. Yang lelaki je syurga dibawah tapak kaki ibu. Tats y la ayah aku beraye umah mak die dulu kot! hehehehe.

Ha, adik beradik ayah aku yang ke-4 plak, pempuan gak. Kawen ngan orang Terengganu jugak. Tapi orang Dungun. Bout 3 jam dari umah aku. Besenye ekot turn, but tahun neh tetibe plak husband die nak balek beraye umah mak die kat Dungun. Tahun lepas kan da kat Dungun…? Mane leh camneh. Hohohoho. Makcik aku yang neh dok sbelah je umah nenek aku n umah aku. Alamatnye kalo die balek braye umah Husband die, umah aku sunyi gile ar sebab anak die je yang kecoh datang umah aku. Budak kecik kan… N kalo die balek beraye umah husband due, maknenye umah nenek aku sunyi sepi la. Takde suasana langsung! cian aku ngan nenek n atok aku tuh… diorang juz kate..

” Takpela, nak wat camne. Da naseb kami la”

Takkke sayu mendengarkannya? Adehh, ape aku mampu wat? kami pun 3 bradek je. memang la gi jenguk umah die hari². Pusing² yang ni jugak. Tolong pun stakat mampu je la. 3-3 pempuan kan… kemas skit² leh ar. Hohohoho. Lupe plak nak cakap, adek bradek ayah aku yang last da meninggal.

Tu la, aku borak ngan mak aku, wesau plak aku. Tanak la aku kawen ngan orang jauh! Nak kene tinggal mak aku sowang² plak. 3-3 pempuan, mesti kene ikot cakap husband. adeh.. adeh.. Camne neh?

Apai cakap nak tolong saye. Hahahaha. Saye susah hati neh. Current Fruit Heart saye orang N9. Jauh sangat². Da la die anak 1st. Mestila die bertanggungjawab kat family die. Ntah² kene balek raye umah die je nanti. Ooooo0oo tidakkkkk!!!!! Huhuhuhu. Sayangku kalo bace neh jangan marah eh.. hehehe. Tapi konpem die tak bace pye. Hahahaha. Camne ni.. huhuhuh. B4 neh da de bf orang dekat² umah da gi break. Takde jodoh la plak…. aduhai…

Kesimpulannye… bagaimana dengan anda pula? hahahaha. saje je mrapu ++ mrepek

Advertisements

catatan siket²

 

+ Assalamualaikum +

 

+ Saye nak cakap saye sangat hepi, kete saye yang accident hari tu da siap +

 

+ bagi yang tak tau, leh tgk previous entri, ngeh3 +

 

+ Gumbira rasanya hati +

 

+ Nak gi amek kat Kulai, hari ahad malam naek bas +

 

+ Tak sabarnye! +

 

+ Plus plus jumpe ngan ‘fruit heart’ skali +

 

+ 2 in 1, ok +

 

+ doakan saye slamat ok? +

 

+ takot la nak naek bas +

 

+ sebab taktau nape tetibe takot +

 

+ huhuhuhu…. +

 

Teruskan membaca

merepek minyak.

Harga minyak naek lagi. fuh! uhm.. camne eh nak wat… tak plak ptptn nak naikkan jumlah duet nak bagi kat saye. Parents pun, takde plak ura² nak bagi duet lebeyh. Tapi minyak plak gi naek.. Bagaimana ya? haruskah pemakanan ku di catu dan juga segala pembelian barangan² mengikut hawa nafsu semata mata itu? uhh…

B4 neh nak full tank almost rm60. pas neh mau tak hundred! waahh!!!! kopak la saye pasneh….

Terpikir plak mau blaja motor. huhuhuhu….. bukan tak pandai bawak motor, da pandai, tapi takde lesen! Ntah kenape la bapakku tanak bagi amek lesen motor. Tapi kali ni macam kene tekad je, tekad amek lesen motor then bawak motor gi utm. baru ar jimat. huhuhuhu. kan? ( kate ye!)

Tapi, saye tak analisis plak camne dengan kadar kenaikan minyak kali neh, berapa jauhkah saye leh bergerak. kalo before neh RM10 for 40km lebey² sket…… skang brape ye… (cube anda kire..) wekk.. hehehehe… before neh rm10 for 9.210l rite? pasneh akan dapat 3.9 liter lebey² je kan? (erkkk, ke salah aku kire?) ntah la… Before neh kalo isi rm10, leh la dalam 5 kali ulang alik gi kelas. tu pun kalo tak pegi tmpat laen langsung. pasneh taktola brape ye…. nampaknye pasneh kne la kurangkan aktiviti merayap ‘helang putihku’. ye, ini name yang cik apai bagi kat myvi kesayanganku. and sejak dari tu, seme orang panggey ia helang putih. maybe la sebab ia ade bulu² kat depan yang Sooo0o0o seXy itu. ia sangat comey, sangat rindu la kat die… (hahaha, saye da mule mrepek) lupekan yeah, now ia kat workshop and smoge ia slamat menjalani sesi rawatan…

 

hek… ape telah saye merepek? ok lah, saye mau tgk tibi ‘citer bicara cinta’. huk…. tapi sangat tensen la, die ulang yang last week plak. menci tol astro neh. korang tengok tau, best citer die. every wed 9.00pm. Fazura, aqasha n beego blakon. hak3… 3-3 saye ske… 🙂 Eh, korang tengok citer ‘Ezora’ tak? saye tengok! besh, sebab saye ske Fazura sbenanye.. hehehe.. n Beego pun saye suke…. citer ezora ialah pada setiap 6.30pm mon-thurs. ngeeee!!

lagu buatku

bossan² neh.. aku tingat plak ‘my fren; dedicate dis song to me.. jiwang juge ye..

so SweEettt….. hukhukhuk…. (gatalkan saye?)

hanya kau yang mampu by aizat

Ku cuba redakan relung hati,
Bayangmu yang berlalu pergi,
Terlukis di dalam kenangan,
Bebas bermain di hatiku….

Cerita tentang masa lalu,
Cerita tentang kau dan aku,
Kini tinggal hanya kenangan,
Kau abadi di dalam hatiku….

 

Harusnya takkan ku biarkan kau pergi,
Membuat ku terpuruk rasa ingin mati,
Derita yang mendera kapan akan berakhir,
Hanya engkau yang mampu taklukkan hatiku

Cerita tentang masa lalu,
Cerita tentang kau dan aku,
Kini tinggal hanya kenangan,
Kau abadi di dalam hatiku….

Harusnya takkan ku biarkan kau pergi,
Membuat ku terpuruk rasa ingin mati,
Derita yang mendera kapan akan berakhir,
Hanya engkau yang mampu taklukkan hatiku

~ part yang last tuh, macam membanggakan la… hak3!~

~ skali skale layan jiwang okey pe ~

~ hahahahaha ~

~ wink* wink* ~

~ xoxo ~

takde tittle..

~ hari neh result kuar! ~

~ sangat takot ~

BabY Chumei!

1. Bangun lambat. Bangun je nasik lemak da tesedia atas meje.. wAAaaaahh!!! beznye…. menyelerakan dan digemari ramai. Mak buat Tingat janji² aku ngan mak. Nak mAsak nasi lemak sesame coz nak bajar… waaa!!!! overdose tido!

 

 

2. Areteh mecet, die nak balek.. wahh.. sangat sronot.. leh gi bukak club bual kat umah tokmiku… uhux.. yayayaya…. sangat mengujakan ini. wah!Are-teh saye da kuruhs sket.. seme owang tego. wah! banggela tuh… :p

 

 

3. Umah Tokmi, Abg jimmy n family mai.. wahh!! membawe oRang baru..!!! 1st child. Sangat chummei. Tapi dak tu asek tido je… geram tau tak! taleh pown nak pegang! tapi leh capture gambo.. chumei.. chumei… ADILA name die.. tapi xto da full name n exact spelling. yang aku tau, budak tuh comey ok??

++ sangat comei kan… mate sepet, asek tido je… dapat manyak duet, ye la, baru knal dunie kan.. ehehehe… welkam.. welkam.. nanti leh geng ye..++cik budak kicip

 

 

4. Then tadi bli kaen. For Raye.. hahahaha! (awal kah?) not too early kot. sebab nanti nak tempah lagehs. da balek jb nanti, camne nak beli. haha. ye, sangat Excited raye!! heh! sambil itu, saye tlah tingat poser tak ganti lageh!!! waaaaa.. sangat malas. Raya mau, pose tak mau. hakhak. Jahatkah? Tapi kan, tat kaen de 2 choices. for me, n my sis. ngah kompius yang mane nak pileh. satu kunem² oren pynk n the other 1 tu purple ijou² sket. wahh!! very da kompius sangat!

 

 

5. MaKan NaSik Lauk gulai ikan kering kat umah tok mi. tokmi buat. sedap sangat. jangan jeles ok. tomi Caye pandai masak.. mak caye pu jelex taw!! hoooyeahh.. go, go tokmi!!! iDup tokmi!! iDup Tokmi!!! siyes besh, nak² kalo die buat singgang ikan n sayur asam pedas.. uhuhs.. 4 kali tambah pun tak cukup beb! samBil makan, sambil diskusi pasal ari petunangan my eldest kazen.. cik abg ijad.. uhux… tak sabar!!! (wajarkah caye tlebey excited?) biar la..

 

 

6. Caye nGamok kat dik bongsu caye.. heshhh!! geram tol dak tuh.. sangat degil. sangat pemalas. Da lame tangan neh tak cubet orang.. kene la kamu ari neh ye.. sampai merah.. wahh.. memang caye kakak yang kejam.. uhux… kejam kpd yang degil. udah degil, pemalas, menjawab mulut plak tuh. Cikup la 3 elemen wat aku menyirap..! bukan pe, saje bagi pengajaran.. Manje sangat. Tetiap mase, nak layan frenster je. UPSR tak hengat.. hesh.. takleh jadi..

 

 

7. Arineh paling skejap gune this pc coz tak larat. nak tido. papai!!!

 

~ n.i.t.e~

 

kAweN!!

Wah…. juz come back from umah Reyla.. de makan² ciket.. Incip Eno pun pegi. huhuhuh… besh!! kritikan terhadap makanannye: Gulai kawah yang besh disertai dengan ayam percik… (sangat seronot dimakan) n not forgot, air sirap.. (kene ngan slere aku beb) well… thanx a Reyla!!! siap tapau wat balek buah pauh (mangge) lagi.. lalalala… itu sudah wajeb kalo gi mahnye…. adakah muka ini muke tak malu.. ahhh… n untok adek reyla, camat bajar ye dik.. amek medic, bagos, nanti leh jadi dokter then aku leh mintak m.c.. wakakaka!!

Tadi borak².. wahh beshnye… citer balek pasal member lame.., membe kat mrsmpc dlu… macam² kuar… heh.. Hey..!! not gossipin okay!!!!!!! ( adakah aku baek sangat?) mase borak, eno plak citer nak gi bercuti sane sineh.. waaahh!!!! sangat seronot… nak gi ugak..!!!

Eno nak pi Kuching the nak gi KK plak… huuuhuhu.. eno!! saye jeles!! ( saye siyes neh!!) pastu plus² nak gi Bali plak!!! (saye lagi la jeles..) tetibe tingat plan Cik Hawa plak… huhuhuhu… nak pi Bali this Aug.. mengajak saye skali… wahh beshye.. n i’ve told ‘My Fren’ already.. die kate : ” leh la nak gi kalo u nak gi, i leh lagi nak korek² duet neh” wahhh!!! nak! nak! nak! ” u.. siyes.. mau pegi…”

TAPI

Duet!!!! duet!!! mane nak korek kat ne… ‘myfren’ takpela…. duet betimbun.. aku?? nak kene watt pasport lageh!! ( sangat sadis kan me takde pasport!!!) tapi sangat rugi tak gi.. ngan membe beramai²… camne neh… (akhirnya aku menemui jalan buntu…. argh!!!! tak ske.. tak ske!!!)…

Haisshh!!!! camne la nak gi Bali… Si GG ajak gi Singapore lageh… n dengar² plan nak gi Bali pun die de gaks… Mane satu neh…?? ehmm… ape la..

Pening² ngan Singapore n Bali, plan ‘girls out’ nak pi a’famosa resort Mlake pun tak Lepas beb!!! yang neh kitowang plan nak pi this July.. (kitowang=aku,sya,farah,mint oso yana, g’are, wani n iliks) uhuhuhuhuh… yang neh pun tak wat pape lagi.. hesh.. banyak tol plan dalam kepale hotak aku neh.. jangan satu pun tak jadiks sudah ye cik wandalini!!! (hhooooyeaah….! meremind diri sendiriks)

hahahaha… mase gi umah Reyla makcik tuh plak ajak gi Genting.. waahh!! kedudukan aku skarang gi genting pun tak lepas ok???? sangap, sengkek, pokai dan sgale… lam wallet de 50 je!!! lam bank, lagi la beb!!!! RM 0.00!!!! tolonglah… duet.. menjelma dari langit… duet.. mai la kat aku neh… “songkrang.. sonhlai.. wanaprangprang…. ” (menjadikah jampi aku?)

Tapi satu je bende yang lepas aku nak pi… Reyla ajak gi kursus kawen!!! yess!!! yang neh aku lepas la.. sebab musti mak aku nak sponsor punye… huhuhhuhu.. yeye aku nak gi kursus kawen eh… aku nak gi skarang….!! sebab nanti pasneh orang kate, nanti nak kene wat ala² camp!! sux.. kne bace quran, ngafal n sgale macam.. huhuhuh tanak la aku!!!! huuhuhuh… cukup la sehari gua tadah tlinge beb… n jeng..jeng.. jap lagi musti aku gatal nak kawen.. hakhakhak… ehm… ahad neh nak pi daftar.. marila kawan².. kiter berkursus… lagi cepat lagi bagos… kaf ba ro kaf alif ta nun….!! leh ar…. 3 years to go.. nak kawen… nanti korang datang la eh…. tak yah bawak adiah, bawak je calon untuk aku kawen… takde calon.. (wah! promote!!!)

bil tepOn

Bil telefon sebuah keluarga naik melambung. Si Suami telah memanggil semua ahli keluarga untuk berbincang.                                                                       
     
Suami : Ini dah melampau. Gunakan telefon sesuka hati.    
Ayah tak gunakan telefon rumah, ayah gunakan telefon di tempat ayah bekerja.  
                                               
    
                                                                     
     
Isteri : Saya pun sama juga, gunakan telefon di tempat     
saya bekerja.
                                                       
     
                                                                     
     
Anak : Oh sori..saya gunakan SMS sahaja. Untuk     
panggilan saya gunakan telefon tempat saya bekerja    
juga.  
                                                              
      
                                                                      
     
Bibik : Jadi apa masalahnya? Semua orang gunakan telefon tempat bekerja. Sama juga dengan saya!!!….
 

 

so, moral of da story: jangan nak gune je tepon kat opis ye… kalo kat umah cam aku nehs.. kalo nak gayut, gune je encet ayah or mak.. lalalala.. (berkaitankah?)

Dikirim dalam tRasH!!

Tags:

Pautan Kekal 2 Komen

janjiku kepadamu..

ehm.. assalamualaikum.. name saye wanda. saye ngah menulis blog skarang…

tiber je saye tringat janji saye kepade sum1. sum1 suh saye berjanji agar saya bangun awal. tapi saya tak tahu leh menunaikan janji itu atau tidak.. tapi saya da berjanji ngan die untuk menunaikannnya.. memang saye bangun awal, tapi saye tido balek.. tapi sum1 itu tak suke.. die suruh saya jadi manuasia normal.. wahh adakah sebelum ini aku manusia tidak normal??? o0o0o tidak… aku bukannye alien mahupun predator..

itu janji yang yang pertama.. janji kedua yang dibuat pada hari ini ialah jangan menggatal.. contohnye macam ..( saye pun tak tau).. rasenye macam jangan tlebeyh mesra alam la kot… mungkin sum1 itu tidak suka.. tapi bukan salah pun.. sbenarnye saye pun tak faham camne sum1 itu nak.. pelikkan bukan? rase nye begini:

seseorang perempauan mestilah sangat sopan santun, bangun awal, tidak terlalu mesra dan tidak terlalu sombong dan haruslah menjadi calon² ibu mithali..

 saye juga janji takkan gelak and cakap kuat²…. saya juga turut berjanji untuk tidak keluar dengan mana² lelaki berdua (takot menimbulkan fitnah) kecuali dengan sum1 itu (ngan die takpe pulak). sebenarnye, da banyak saye berjanji dengan die tapi malangnye, i’ve break all da promises.. hahahahaa… sebab saye tak mampu..

saye tak tau la knape saye mrepek bende neh malam neh.. saye bosan sbenarnye.. ske ati aku la.. blog aku kan.. ske ati aku la nak tulis ape kan..

skang da kol 2.11a.m… o0o0psss.. saya tido lambat lagi.. jadi esok saya nak wat camne ye? break da promise atau menyeksa mate tak cukup tido? saye kene pk seme tuh b4 tido jap lagi… ok la, saye nak tido la rasenye.. saye rase cam nak tulis satu lagi post pasal blog neh.. tapi nanti² ah…

kepade readers yang bace je blog neh.. (bab kate mc la silent readers)… time kaceh.. silent la diri anda sampai tua… assalamualaikum..

 

apakah? sayekah? & kah² yang lain..

lalala….. yer.. kite mulakan dengan lalala dulu… yeah, aku sangat la lame tak online! knape? sebab aku agak malas+bz.. bz kah??? tak la sangat pun. Bz ngan dunia aku je. huhuhu..

dunia aku!

6.30am: smayang subuh n wahhhhhh!!! adekku memekak nak gi skolah… ( sorang je) tapi memekak nak mampos.. pergh, saket ati.. ++ plak mak aku bebel kat adek aku yang.. yeah.. full of poblemo la die tu…

kendian: aku sambung arr tido aku balek pas dunie aman.. lalalala… urmm.. bestnye..

area 9-10 am: sowang lg manusia ske kaco aku tido.. si budak kecik umah sbelah ske mai tepuk² muke aku n maen² dalam bilek aku.. lalalalala… ” asma cayang, sile gi maen jauh” (wekk srabut!)

kendian: aku sambung tito lageh.. (iyer… aku adalah anak dara contoh kat kg aku… ye.. proud of tat!!)

11 lebey²: yeah!! gud monim mesia.. check encet, n reply mecet² gud morning peminat² seme.. haha(lalala… peminatkah?). then normal routine.. lalala..

rutin anak dara contoh =

  • sapu umah + ngemas + mop ( wah! rajinkah…? skali dlm sjuta hari) + wat le pe yang patot!
  • basuh baju + jemur baju.. ( tupun kalo mak tak wat lagehs.. kalo da wat, .. lalala je la…)
  • monitor mak masak.. (ahahaha… sangat bez yang neh..) aku memonitorkah? baguskah aku?
  • makan ( lagik ar besh..)
  • amek adek aku kat skool… (ye, sangat x suke.. malas dowh nak tukar baju pakai chantek².. kene kah?)

tu je la dunia aku hari².. wahh.. menarek kah? sangat… forget bout it.. tadi aku mentengok tibi ( termasukla menjeguk skali).. citer hape ntah.. kat tibi 2.. aha…. diana danielle blakon.. ngan tat guy yang dalam impian illyana name dye izham… adakah anda tahu? ye, dalam citer manjalara name die adam.. yer, aku xto name die sbena.. ye, tapi die boifren aku… ( mungkinkah?).. haha.. back on da story.. citer tuh pasal dunia halusinasi.. apakah??

pempuan tu, jasmin(diana).. dye idup kat alam khayalan, die wujudkan shazman(lelaki encem bf aku ituh) dalam idup die… then kononnnye die nak menyetel seme masalah shazman yang sbenanye masalah die sendiri.. die meset² ngan shazman, tapi die send kat encet die yang satu lagi.. then die reply sendiri plak.. (wahhh.. apakah..??) then macam² lagi la die wat sesame ngan shazman (sbenanye die wat sorang la… sebab shazman tuh khayalan je)

adekah? manusia sepeerti itu? lalala… mcm split identiti kot.. waahhh….. fenin…. tapi macam sronot ke tak eh jadi die..??

lalalala… marila kite pk… bez tak jadi die…. hahaha.. kind of gile arr kot.. tapi macam tidak.. lalala… fenin lagi..

sudah abes mrepekkah? iyer..

mahu tido skarang kah? ermm iyer juga.. 🙂

 

 

 

 

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 other followers

Cik Liniey