Foodreview: nasi ayam taugeh, fasa 3 shah alam

Warnaindah's Blog

IMG_8910

First time sampai ke sini, fasa3, puncak alam. Memang setiap kali hantar sister ke uitm puncak alam, kami akan serta merta blurr nak makan kat mana. So, hari ni kami decide untuk makan kat kedai Nasi Ayam Taugeh, fasa 3, puncak alam. Same area with Cafe Veto Castro, hipster cafe katanya. Tapi kami tapau je nachos dia ( macam femes sedap) sebab dia ade 8 menu je pastu we hungry for rice!

Back to the topic, mati-mati ingatkan nama nasi aham taugeh tu macam something to do with chicken and taugeh. Tapi rupanya restaurant ni berkonsepkan studio restaurant/cafe… Agaknye kartunis taugeh yang dalam ujang mase zaman dulu tu kot… Sebab dia ade tulis taugeh studio sdn bhd… So, kami agak camtu la kot kan?

Ade a few menu nasi ayam and alacarte. Tapi masa kami ke sana, menu ala carte takde. So kami makan la nasi ayam je. Kami order…

View original post 68 more words

Sharing is Caring

Its been so long. Dah lama tak tulis dan taip. 🙂

And after being a while, i decided to write again. In other word, continue writing. Reason? some times i feel that there were too many information and knowledge thru our blog. Okay, boleh dapat pahala! 🙂

 

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِذَا مَاتَ الْإِنْسَانُ انْقَطَعَ عَنْهُ عَمَلُهُ إِلَّا مِنْ ثَلَاثَةٍ إِلَّا مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ

Daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: Apabila seseorang itu meninggal dunia maka terputuslah amalannya kecuali dari tiga perkara, sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan dan anak yang soleh mendoakan untuknya

 

Since i am 7months++ pregnant, banyak benda, barang, info yang saya cari online je. Dan yang paling best, of coz saye akan bace review product, experience, comment dan suggestion semuanya dari blog. So, why not, kita share ape yang kita tahu untuk manfaat bersama kan? 🙂

 

 

Solat Dhuha dan Doa Dhuha

Doa dhuha

Kalau nak senang ingat, bolehlah download doa dhuha mp3 kat internet. Bagi aku, doa dhuha by UNIC ialah antara yang paling best… Sekarang budak 5 tahun pun ingat doa ni sebab diorang blajar kat skolah. Malula untuk orang dah tua remaja kalau tak ingat kan? hehe

Tatacara mengerjakan solat dhuha adalah:

Rakaat Pertama

1)      Berniat di dalam hati untuk mengerjakan solat Dhuha

2)      Takbiratul Ihram

3)      Doa Iftitah

4)      Membaca surah al-Fatihah

5)      Membaca Surah al-Qur’an

6)      Rukuk

7)      Iktidal

8)      Sujud

9)      Duduk antara dua sujud

10)    Sujud kali kedua

11)    Bangun untuk rakaat kedua

 

Rakaat Kedua

1)      Ulang seperti rakaat pada pertama dari nombor (4) hingga (10)

2)      Duduk untuk tahiyyat akhir

3)      Memberi salam ke kanan dan ke kiri

 

Seterusnye, bacalah doa seperti diatas.

Waktu paling afdal untuk solat ialah: 20 minit selepas matahari terbit sehingga sebelum zuhur. Pendek kata nak senang ialah 8.00pagi sampai 12.00 tengahari. 🙂

Surah yang dicadangkan antaranya As-syam, Ad-dhuha, Al-ikhlas, Al-kafirun, Al-insyirah dan apa-apa sahaja surah dalam al-quran….

 

JOM DHUHA KAWAN-KAWAN!

terkadang

terkadang.

terlintas untuk menulis.

menulis tentang semua

semua yang kita alami dan rasa

 

bila orang cakap sharing is caring. yea, kat sini ada betulnya. 

 

btw, 

 

i am happily married! 

yahooo!

 

Image

 

 

 

 

 

and alhamdulillah

🙂

sarat.berat.melarat

Jiwa sarat,

Otak berat,

Jangan dibiarkan melarat!

assalamualaikum

Kadang-kadang

tak semua benda dalam hidup perlu post kat blog.website.fb.twitter.

dan sebagainya.

 

sekadar perlu post sesuatu yang memberi manfaat sahaja.

manfaat dari segi ape?

 

banyak kot.

 

1. untuk tambah ilmu kawan-kawan.  yang berbunyi begini … menurut ustaz azhar idrus… bla. bla.bla

 

2. untuk info penting berbunyi begini … fren, next week aku kene kawen ngan jiran aku…

 

3. untuk cerita dia katne … currently kat kedai pakmat.. – info gak sebenanye. untuk orang bz body nak tau kwn dia katne.

 

4. untuk happykn org laen …awk, saya cinta awk, yang benar: wanda… – tesenyum yang trase kene cinta tu

 

 

tapi. ade gak don’t dia.

 

 

5. untuk buat org nyampah seperti post berbunyi …tatau nak post ape… – kalo tatau, tayah tulis la der. ni automatik dapat pahala pas orang mengata kau.

 

6. untuk koleksi dosa seperti: cth …minah tu muka hodoh… – dah buatkan si minah tu sakit ati, da buatkan si penulis berdosa, da buatkan si minah tu berdendam, da buatkan minah tu g bunuh dia, da buatkan siminah tu masuk penjare dan seterusnye, pkla sendiri akibat die.

7. untuk puaskan ati sendiri yang macam bajet glemer nak ckp seme bende yang dia buat. cthnye: cerita panjang sampai 10,000 patah perkataan semata-mata nak cakap ade orang nak usha dia. – ni yang paling ramai kan?

 

 

 

Okla. da habis mrepek.

 

assalamualaikum

entry yang secara tidak sengaja.

kembali menulis.

bakal tukar tempat kerja. nantikan rungutan kerja di tempat baru. pasti ada punya.

secara umumnya berazam mahu menghabiskan sisa-sisa hidup bujang tanpa ada pembaziran emosi walaupun sedikit.

nanti dah kawen, dah tak bujang dah!

🙂 oklah. tata.

 

rungutan si gadis

seorang pekerje bernama cik Wanda merungut:

Kalau trase nak apply cuti semata-mata nak pegi spa, facial bagai..

lupakan sajalah cik Wanda. Sebab memang takkan dapat.

Jangan degil, sebab memang tak kan dapat.

kalau nak degil jugak boleh?

Mampu!

Tak mampu berkata apa-apa
tunggu, harap janji itu betol

Betolkanlah janji itu!
kan dah janji, betolkanlah!

Harap-harap ia betol!

Cik wanda sile lah bersabar.
Sabarlah!

‘Sabar sayang, semenye akan ok pasni’
Owh, harap begitulah ye!

Tunggu lagilah jawapannya!

Terima Kasih, Kasih!

 

Awal bulan jadi sawan
Bayar kereta, oh rumah sewa
Bil api, air, internet adanya

PTPTN terus mengejar
Mujur aku bukan pengguna kad ajaib
Jika tidak jual bulu aku membayarnya

Tengah bulan cukup-cukup makan
Semua berkira
Yang kurang masuk buku tiga lima, yang lebih dilupa

Ini masa tuntut hutang lama
Hal duit pun boleh jadi gaduh
Yang paling pemurah pun boleh jadi kedekut

Akhir bulan tumpang kawan
Saban hari membelek kalendar
Menghitung tibanya tarikh keramat

Ini masa untuk mengeluh
Harga barang naik, harga minyak naik
Tapi sebaik saja masuk gaji, menyepi

Apa yang aku cuba katakan di sini
Tak kira awal bulan, tengah bulan, akhir bulan, kau tetap meneman
Walau kita cuma membawa bekal dan makan di tepi jalan
Malah ku tak mampu menelefonmu sejam setiap malam

Namun kau tetap mahukan aku
Terima kasih, kasih!

 

(credit to: Waniardy~)

 

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 other followers

Cik Liniey