Ueeii… Cacing..!

 

Dengar je da geli, ye tak? Tapi kalo orang yang fishing gune umpan cacing ok je aku rase… Cute pe cacing tuh….. kan? kan?

Hahaha. sbenanya takdela pe sangat, aku juz nak citer, aku kne wat esemen for subjek enterpreunership n i choose to interview cacing’s enterpreuner. Ok wat! Since skang penternakan cacing adalah sangat Glem! Seme orang pun nak ternak cacing. Mane taknye, RM450 for a kg! mahal tuh…. Huhuhu. Tu la kirenye aku sangat beminat nak discover tuh! Hahahaha. Poyo je sbenanye. :p So, leh aku stat becerite? ( asal aku kene mintak izin plak eh? )

CERITA AKU

 Seteleh mensearch di tenet, kami decide la nak gi kat penternakan cacing kat Melaka. Kat Kampung Tehel. Namenye Zaws Agrotech. Kebetulan tempat neh adalah kampung 1 of us. ( aku wat esemen group ok). So, aku ngan excitednye gi sane. Lalalalala…. 4 power girls la neh! muahahaha. Me, Fariha, Chen, n Kim… Lalalala..

Sampai kat sane… wahhh.. so impressed. tempat die takla besar sangat. kecik n sempoi! pendek kate, sesape pun leh wat. Sangat ok! Tat brother, background die Mechanical Engineering (hahaha, tak bekait langsung ngan cacing kan?) and wat mase neh die da usahakan cacing neh for 2 years… so, aku tanye la raftly modal die brape.

” bout 20k”

 So, skang da pusing modal ke blom?

” esh, lebih dari suda… da 10 kali pusing modal kot!!”

 

 

WOW!!! gile ah. Memang sangat lumayan! bez gile. adus, aku pun nak wat arr camneh. Bez sangat. Kaye siyot. And pembelaannye pun tak gune modal banyak sanga! Siyes! Bro tuh, juz beli benih cacing. This part pakai duet sket. Modal la kan? then die bela je cacing tuh sampai la beranak membiak bagai. Die buat bangsal nak bela cacing tuh and all da cacings di biarkan membiak dalam 1 bekas yang di buat dengan kayu. Ala, sempoi je. buat bekas petak je. Lalalala. Bebenih cacing di letak dalam abuk kayu. Habuk kayu tu, tat bro amek dari bahan buangan pengusaha cendawan. (kalo korang tau la, camne nak ternak cendawan secare komersial) So, its F.O.C since benda tuh kan bahan buangan! N untuk menggalakkan lagi menyuburan cacing, diorang bagi makan daun, kulit pisang, kulit durian, dan memacam lagi ah bahan buangan makanan kite tuh. Juz jangan ada yang berminyak je! Senang dan murah kan!!!?

Da lame-lame skit, then leh la singkan cacing tu daripada tahinye.. hehehe…. Cacing di pax untuk di jual, n tahinye jugak di pax untuk di jadikan baja kompos. Dijual plak tuh. RM4 sekilo! takke gile! Cacing dijual, tahi pun dijual. Wahhh… sangat tak membazir tau tak!! Bes. Bes.

Kitorang hari tu, siap aku pegang cecacings itu. lalalalala…. Geli tapi tahan je… tapi takla menggelikan sangat sbenanye. Dengar je geli. Then bile tengok life, ok je la! Elleh, bagi korang yang gegeli tu, takyah la ngade ngade. Kekgih cacing tuh korang gune gaks… wat alat make up korang kan… wat lipstick, lotion.. Lalalala… tak plak korang geli eh? Wakakaka.. sebab tak tau kan? takkan la kat dalam isi kandungan tu die nak tulis name ‘worms’! mesti la die tulis scientific name yang korang tak tau. pastu korang pun pakai la dengan jayanya. Wakakakaka…

Ha! Lagi satu, tak tau la plak kunjungan kami hari tu sangat la di alukan kan…. siap owner nye masukkan gambar kitowang kat Blog die lagi. Lalalalala.. so, kalo nak tgk, rajen2 visit blog die ok? Hahaha. http://ternakancacingmelaka.blogspot.com/

About wanda

Puan Wanda + an ibu to Muhammad Zill Zafar

10 responses to “Ueeii… Cacing..!

  1. siyes eyh untung??jom ah lini..sy nop wat bisnes gop ni.tp sy geli gop cacing.tapi kalo menguntungkan sy dop kesoh geli dos.

  2. wandalini

    siyes kay? jom… nak?

  3. baiyahwahi

    pergh….giler r.. cacing tuh.. ngee..

  4. buzzybug

    ewwwwww… geli geli…

  5. wandalini

    baiyah: gile tak gile…. tapi syiok pe..

    buzzybug: geli ke? siyes, macam fear factor tau tak!

  6. gadis cacing…muahahaha….

  7. wandalini

    heey! asal aku gadis cacing lak! tak relevan…

  8. gadis cacing kaya weh.

  9. wandalini

    haha. memang kaya. jadi, pas blajar kekgih kite join venture… hahahaha… cacing gul… tukar arr dr “dfg” ke “dcg”. wakakaka.

  10. wohoo..
    dlm tv pon byk kuar psal cacing ni kan..
    jom la kite buat liniey
    agaggaa..

    tp i geli plak..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 other followers

Cik Liniey

%d bloggers like this: