kenali jiran anda

Heh, da lame tak nulis. Kok bz. [ hey, aku sudah pulang! dengan selamat ]

 

Tadi, dok lepak² tepi umah, tiber tenampak jiran aku. Heh! Inila saye mau crite!

 

My home is rumah yang aku didiami skang. Neighbour ialah jiran. Mase darjah 5 dulu, blajar Kajian Tempatan, jiran ialah orang yang berhampiran dengan rumah kita sehingga lah mencapai jarak sejauh 40 buah rumah. Tapi aku rase, cam biar la yang dekat² nampak dimata je dipanggil jiran. Heh! kan?

 

Sbelah kiri umah aku ialah makcik aku sendiri. N belah kanan ialah satu family yang katua kuargenye Tok imam. Ngeh. ngeh.

 

Jiran aku neh. ade ramai anak. Yang da kawen sampaila yang last form brape ntah. Aku pun tak tau brape orang anak die. N yang penting, aku tak brape nak cam pun anak² die. Namenye je sbelah umah. Hakhakhak. trok kan? Terukla tu dengan status dok kat kampung. Kalo kat bandar logik gak kalo tak kenal jiran. Huhuhuhu… N yang paling penting, 1 of anak jiran aku tu, same umur ngan aku ok. Tapi tak penah becakap 1 patah pun ngan die. Hewh.. padahal, aku dok umah neh dari kecixs lageh n die pon same. Yang aku tau, name die Ahmad Sallehuddin (sumthin like tat la) n orang panggey die Amad. nges2.. contohila jiran macam aku, ok?

Aku bukan pe tak betego sape… Mase skool rendah, aku tak skool ngan die. Then skolah menengah, pun same. Lagi² aku dok hostel. Wah…. jadi sangat la tiada peluang. Kalo diberi peluang nak ke? Tak kot.

 

Part yang paling aku ingat kan. Mase aku pas form 5 dulu, aku ade la keje cc. CC tuh bedepan ngan kedai jual enset. Kat kedai enset tu, membe lame mase skool rendah aku keje. Namenye Amin ( skang da aruah. Al-fatihah). Mase ngah lepak² ngan Amin, tetibe datang la kawan Amin.

Die senyum kat aku🙂 standard la kan. tak tego pun senyum. Then die borak ngan Amin n aku blah je.

Tapi petang tu,

” Weh, kawan aku tadi kem salam”

” Ok, Waalaikummussalam”

” Ko tak kenal ke?”

” Tak. Knape?”

” Heh! ape jenis jiran la ko neh. Jiran sbelah rumah pun tak cam. tak kenal!”

” oh ye ke?”

 

OMG!!! Hahaha. Terukkan aku? Tak kenal. Hape ke jenes orang la aku neh. Patotla dia senyum. Jiran rupenye. keskeskes. Rupenye, ramai gak membe aku, adalah juga merupakan membe die. Membe skool rendah aku, jd membe skool menengah die. Penah skali membe aku datang umah jiran aku tu, sempat gak la say hi kat aku. Heh, leh plak aku betego sape ngan tetamu jiran aku tapi ngan jiran aku tak! Biarla. Aku tak kenal die. Dia bukan kawan aku pun. Kesudahannye, sampai la skang kami tidak betego sape.

 

So, moral of the story?

+Sayangilah jiran anda.🙂 And,

+Sangat best mempunyai jiran seperti saya!

 

~ cerita saya berakhir disini~

~ wassalam ~

 

 

 

 

 

 

 

About wanda

Puan Wanda + an ibu to Muhammad Zill Zafar

17 responses to “kenali jiran anda

  1. owh… tak seteruk aku yang lupa sedare.. hehe

  2. buzzybug

    saya duk rumah sewa, jiran sblh pun saya x kenal. balik umah kunci pintu suma, camna laa nak kenal jiran. huhu… tp, ada akak yang duk dekat2 ni, baik laa plak, slalu hantar makanan… hehehe…

  3. sibaik aku kenal jiran aku jugak.tapi mase sebelum pindah la.tapi sekarang nih aku kenal jiran seblah kiri,kanan dan depan umah aje.hohoho..malas nak berkenalan plak..terok jugak la kirenya aku nih~hohoho

  4. wandalini

    menteil:
    Lupe sedare sebab jauh…. kan? takla teruk sangat. keskeskes. (ayat sedapkan ati)

    buzzybug:
    Kalo umah sewa, standard la. Cube jiran kat kampung plak. heh, akak tu mesti bekenan kat anda tu. Ntah2 die ade anak laki nak wat anda jadi menantu tak? ngeh3

    botaksart:
    Loh, kire ok la tu… tak la teruk sangat. Ke, nak jugak satu geng teruk ngan aku? hehehehe.

  5. err.. boleh terima kot alasan tu.. hehe..

  6. buzzybug

    hahaha… akak tu ada anak lelaki, tp, umur baru 3/4 tahun… hahhaa…

  7. wandalini

    menteil:
    boleh eh… ok, ok. at least tak la anda jahat sangat kan.

    buzzybug:
    haish, maybe kne check adek bradek die la plak. kot nak wat anda jd adik ipar ke. ngeh3.

  8. lepas ni aku rasa kau patut cadangkan kat ketua kampung kau supaya buat satu program “KENALI JIRAN ANDA”..nanti aku ajar kau camne nak carik penaja..hahahha…

  9. “lepas ni aku rasa kau patut cadangkan kat ketua kampung kau supaya buat satu program “KENALI JIRAN ANDA”..nanti aku ajar kau camne nak carik penaja..”

    bagus tuh idea kamu,fes time dalam sejarah.muahahaha!!

  10. wandalini

    zuriaf:
    heh. ok gak tu. ape kate ko ajar ketua kampung je camne nak cari penaja. takyah ajar aku. x minat beb! hehehehe

    bataksart:
    seorang penyokong yang agak setia kepade encip zuriaf ye!

  11. buzzybug

    hahaha… harap2 akak tu x ada adik lelaki…

  12. haha! jgn smpai u knal kat tempat laen jiran u neh..kwan punye kwan baru tau duk sblah umah..oh jiran sblah tu anak die laki eh?oh..mane la tau de jdoh nant hahahaha

  13. h.B

    nice blog…try jengah blog saya…kalau berminat join…kalau tak terima kasih…

  14. jiran u ade cun x? kim salam ye.

  15. wandalini

    nieja:
    jodoh? owh tidak…!

    h.b:
    ok, akan ku jengah!

    budakmerah:
    heh. yang cun seme da kawen la! tinggal yang encem² je. lalala.

  16. kalau jiran pun tak kenal..abis tu,ketua kampung kt kampung awk tu awk kenal tak?hehehe.mesti kenal kan sbb nak isi borang belajar kene ade cop ketua kampung.hehehehehhe…

  17. wandalini

    rizie: hehehe. tau takpe. ketua kampong saye kenal. Kan ketua kampong orang paling gleme kat kampong. jadi seme orang mesti kenal. hehehe.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 other followers

Cik Liniey

%d bloggers like this: