Kucing o0o0o kuCing

aSSalamualaikum…!

Hehehehe.. rase cam da lame je tak nules.. Lalalalala…. Aku tak bz la! M.A.L.A.S je. Hehehehe!

Seme orang da bz² nak masuk U balek eh? Aku tak bz pun! Erk.. Aku takyah masok UTM ka? lalalala… Malas la… huhuhuhu..

Saye mau Crite sumthing! K.U.C.I.N.G!

Ala, da bende beser kat umah aku pun. Mak, ayah n adik bongsu aku penggemar kucing tegar. Juz aku n adek tengah aku je yang kurengg sket!

2-3 hari lepas, makcik aku msg mak aku tanye nak kucing baru ke tak. Die nak pass² anak kucing die yang br umor sbulan. Ades! Mak, ayah n adek aku pe lagi! excited gile. Huh, ape la diowang excited kan eh? tak paham aku. Lupe nak gitau, makcik aku tuh adalah penternak kucing yang berjaya tahap max. Tapi kucing² kat umah die n aku seme dalam sangkar ok? Seb baek! Kalo tak, hesh! bosan la dok bekeliaran. Huhuhuhu..

Kucing² kat umah makcik aku tuh, seme kucing parsi. Aku pun tak sure da brape keturunan die bela! die kawen²kan (lalalala… kucing leh kawen eh? cube korang bayangkan kucing kawen? musti cam comey kan??? hehehehehe… ) n dapat anak² plak yang comey² gilez. Aku akui kucing itu comey, tapi aku juz tak minat je. Lalalala.

bayangkan kucim kawen? Lalalala

+ Heh! Boleh bayangkan tak? N tetamu² kawen dirang camne eh? dorang akad nikah camneh eh? musti cute gile kan? Kucing kawen, then jemput seluruh kucing sekeliling kampung. Dan segale sedare mare. Hidangan kawen ape eh? Ikan kot! takpun, whiskas or Friekies la kan. Senang skit! Waaaa..beznye!! +

Hahaha.. ok, aku da mrapu…

Ok, citer pasal kucim umah aku. Makcik aku bagi 2 ekor. Comey². Sekor jantan n sekor betine. So, senang la nak kawen nanti kan… Jodoh da ade depan mate.. lalalalala!

Name mreke, aku pun tak sure. Sebab ramai sangat yang nak bagi name. Skejap name Ola n Oli la, skejap name Jibek la, (hahaha) n pape je la. Aku pun malas la nak amek port. Keskeskes.

Nak tengok kucim aku?


+ haaa.. tu la diorang..! tapi edit tecnique tu kne pertingkatkan lagi. Hahahaha. Bukan kene tinkatkan teknik, tapi tingkatkan tahap kerajinan. Aku maen paste² je. Hahaha. Keje mudah, ok?

Kekadang aku pk kan, bela kucing neh macam leh wat bisnes plak kan? Ye la, makcik aku, penah orang nak beli kucing die, anak RM150 n yang besar skit, RM300. Tu baru murah tu… Kalo tengok kat pet wonderlands tuh, waahhh… kucing² die mahal gile.. beribu² harge die. Contohnye, kucing fasha Sandha! RM2k tuh! mahal.. mahal..

Ok, lastly, menyayangi binatang neh bagos sbenarnye. Nak² kalo kucing. Binatang kesayangan Nabi Muhammad tau! kalo kite bela, murah rezeki tau! Jadi, contohilah ibu bapa aku. Jangan contohi aku, ok?

~ papai ~

kenali jiran anda

Heh, da lame tak nulis. Kok bz. [ hey, aku sudah pulang! dengan selamat ]

 

Tadi, dok lepak² tepi umah, tiber tenampak jiran aku. Heh! Inila saye mau crite!

 

My home is rumah yang aku didiami skang. Neighbour ialah jiran. Mase darjah 5 dulu, blajar Kajian Tempatan, jiran ialah orang yang berhampiran dengan rumah kita sehingga lah mencapai jarak sejauh 40 buah rumah. Tapi aku rase, cam biar la yang dekat² nampak dimata je dipanggil jiran. Heh! kan?

 

Sbelah kiri umah aku ialah makcik aku sendiri. N belah kanan ialah satu family yang katua kuargenye Tok imam. Ngeh. ngeh.

 

Jiran aku neh. ade ramai anak. Yang da kawen sampaila yang last form brape ntah. Aku pun tak tau brape orang anak die. N yang penting, aku tak brape nak cam pun anak² die. Namenye je sbelah umah. Hakhakhak. trok kan? Terukla tu dengan status dok kat kampung. Kalo kat bandar logik gak kalo tak kenal jiran. Huhuhuhu… N yang paling penting, 1 of anak jiran aku tu, same umur ngan aku ok. Tapi tak penah becakap 1 patah pun ngan die. Hewh.. padahal, aku dok umah neh dari kecixs lageh n die pon same. Yang aku tau, name die Ahmad Sallehuddin (sumthin like tat la) n orang panggey die Amad. nges2.. contohila jiran macam aku, ok?

Aku bukan pe tak betego sape… Mase skool rendah, aku tak skool ngan die. Then skolah menengah, pun same. Lagi² aku dok hostel. Wah…. jadi sangat la tiada peluang. Kalo diberi peluang nak ke? Tak kot.

 

Part yang paling aku ingat kan. Mase aku pas form 5 dulu, aku ade la keje cc. CC tuh bedepan ngan kedai jual enset. Kat kedai enset tu, membe lame mase skool rendah aku keje. Namenye Amin ( skang da aruah. Al-fatihah). Mase ngah lepak² ngan Amin, tetibe datang la kawan Amin.

Die senyum kat aku 🙂 standard la kan. tak tego pun senyum. Then die borak ngan Amin n aku blah je.

Tapi petang tu,

” Weh, kawan aku tadi kem salam”

” Ok, Waalaikummussalam”

” Ko tak kenal ke?”

” Tak. Knape?”

” Heh! ape jenis jiran la ko neh. Jiran sbelah rumah pun tak cam. tak kenal!”

” oh ye ke?”

 

OMG!!! Hahaha. Terukkan aku? Tak kenal. Hape ke jenes orang la aku neh. Patotla dia senyum. Jiran rupenye. keskeskes. Rupenye, ramai gak membe aku, adalah juga merupakan membe die. Membe skool rendah aku, jd membe skool menengah die. Penah skali membe aku datang umah jiran aku tu, sempat gak la say hi kat aku. Heh, leh plak aku betego sape ngan tetamu jiran aku tapi ngan jiran aku tak! Biarla. Aku tak kenal die. Dia bukan kawan aku pun. Kesudahannye, sampai la skang kami tidak betego sape.

 

So, moral of the story?

+Sayangilah jiran anda. 🙂 And,

+Sangat best mempunyai jiran seperti saya!

 

~ cerita saya berakhir disini~

~ wassalam ~

 

 

 

 

 

 

 

catatan siket²

 

+ Assalamualaikum +

 

+ Saye nak cakap saye sangat hepi, kete saye yang accident hari tu da siap +

 

+ bagi yang tak tau, leh tgk previous entri, ngeh3 +

 

+ Gumbira rasanya hati +

 

+ Nak gi amek kat Kulai, hari ahad malam naek bas +

 

+ Tak sabarnye! +

 

+ Plus plus jumpe ngan ‘fruit heart’ skali +

 

+ 2 in 1, ok +

 

+ doakan saye slamat ok? +

 

+ takot la nak naek bas +

 

+ sebab taktau nape tetibe takot +

 

+ huhuhuhu…. +

 

Teruskan membaca

Maxis yang tak gune!

Sape gune Maxis angkat tangan!!!!!

Apakah kaitannye ngan entri ini?

Ada.

Last nite, aku sangat la xcited nak wat supersaver! taukan apa itu supersaver?

 

 ♥♥ seswatu yang menjimatkan dan menggalakkan penggunanye begayut di tepon saban malam. ~ aku ingat lagi, 1st time super saver ialah pay rm2 for unlimited talk from 12.00am to 12 noon esoknye. Ngehs~~ time ini bahagianya kurasakan… lalalalala~ n time ni gak la semua manusia kol aku. Dari membe skool rendah sampai classmate kat UTM. (kadang naek srabut gak kan?) haissh!!~~ Then pastu, tempoh tu dikurangkan dr 12a.m till 9.00am unlimited talk. Then 12.00a.m till 6.00a.m unlimited talk. Then, naik plak bayaran die, dari rm2 ke rm3. Then rm3, talk for 1 hour. ngeh3… menipu kan? (nak gak kate menipu!) ** banyaknye then, then, then..**

 

Ok, cont on my story. Ngehs. Aku gatal² nak wat supersaver… tat time dalam kol 12.40a.m. ” transaction successfull” n banyak lagi la yang die mrepek.. Pas successful tu, aku check kredit aku, mmg btol la die da potong RM3. so, balen aku tinggal lagi RM 2 lebey².

Aku pun, teruskan la aktiviti mengekol sesape yang berkenaan. But then, ngah syok² berbual² tetibe je talian teputus! Mengapakah?

Aku mengecheck kredit.

Damn!! Kredit aku der lagi 6 sen! Kan da wat supersaver!!!! Apakah!!

Aku naek hangen. Panas tol.

Aku amek encet ayah aku ( ngeh! inila public phone kat umah aku!). Aku kol Maxis customer servis. Ngah hawt neh. Huh!

Lame plak tu nak leh cakap ngan operator. Membazir bill je!

Then, ade orang angkat.

 

” Slamat petang, boleh saye bantu?”

 

” Ye, memang boleh pun. Asal saye buat super saver tapi maxis potong gak kredit saye?” (dengan nada sangat bengis! hahahaha)”

 

 

” Ye cik, sebelum tu, boleh saye tahu name cik? (adatla kan, operator, mestila kene bermanes mulut)”

 

” wan dalini bt wan mohd zaki, 012 96 bla bla bla…”

 

” ok cik, sebenarnye macam ni, super saver hanya boleh digunakan bermula dari pukul 1.00am tapi cik boleh beli bermula dari pukul 12a.m”

” ape?”

 

” maknenye, kalo cik beli b4 kol 1, cik hanya akan boleh guna lepas pukul 1. Sebarang kol yang dibuat b4 kol 1 adalah dicharge pada kadar biasa. So, skarang, (memandangkan tat time da lebey dr kol 1) cik boleh gunakan supersaver cik”
 
 

 

 

 

 

 

Damn! patotla teputus tadi. 

Aku tak puas ati lagi.

 

” ok, jap eh. Saye try. hold on tau”

 

 “ok cik”

 

” ha, knape saye kol dapat jugak neh? kan da kol 1 lebeyh neh!” (yer, aku geram lagi!)

 

” owh, cik, boleh saye tahu brape baki akaun cik”

 

 ” 0.06sen!”

 

” ok, untuk pengetahuan cik, panggilan hanya boleh dibuat jika baki akaun melebihi daripada 20sen” 

 

 

 

Macam sial. Tadi da makan kredit aku, then nak kne balen tinggal 20sen plak. Bagaimanakah?

 

” Loh, plak dah. tadi mase beli supersaver maxis tak cakap pun!”

 

 ” memang kami tak cakap, tapi kami ada tulis di iklan² suratkhabar”

 

” ok la. Babi btol Maxis neh” 
Then aku tros letak. tak cakap la mase beli, saje je nak tipu aku kan? ( dengan hati yang sangat geram!)

Then, tepakse la aku redeem coz nak cukupkan kredit aku, n supersaver berjalan seperti biasa. Tapi aku tetap saket ati!

 

Kesimpulannye, MAXIS memang ske menipu saye dan orang ramai. Saye benci Maxis.

 

~ sekian, terima kasih.~

~ sorila, font saye mmg berterabur. hobi~

merepek minyak.

Harga minyak naek lagi. fuh! uhm.. camne eh nak wat… tak plak ptptn nak naikkan jumlah duet nak bagi kat saye. Parents pun, takde plak ura² nak bagi duet lebeyh. Tapi minyak plak gi naek.. Bagaimana ya? haruskah pemakanan ku di catu dan juga segala pembelian barangan² mengikut hawa nafsu semata mata itu? uhh…

B4 neh nak full tank almost rm60. pas neh mau tak hundred! waahh!!!! kopak la saye pasneh….

Terpikir plak mau blaja motor. huhuhuhu….. bukan tak pandai bawak motor, da pandai, tapi takde lesen! Ntah kenape la bapakku tanak bagi amek lesen motor. Tapi kali ni macam kene tekad je, tekad amek lesen motor then bawak motor gi utm. baru ar jimat. huhuhuhu. kan? ( kate ye!)

Tapi, saye tak analisis plak camne dengan kadar kenaikan minyak kali neh, berapa jauhkah saye leh bergerak. kalo before neh RM10 for 40km lebey² sket…… skang brape ye… (cube anda kire..) wekk.. hehehehe… before neh rm10 for 9.210l rite? pasneh akan dapat 3.9 liter lebey² je kan? (erkkk, ke salah aku kire?) ntah la… Before neh kalo isi rm10, leh la dalam 5 kali ulang alik gi kelas. tu pun kalo tak pegi tmpat laen langsung. pasneh taktola brape ye…. nampaknye pasneh kne la kurangkan aktiviti merayap ‘helang putihku’. ye, ini name yang cik apai bagi kat myvi kesayanganku. and sejak dari tu, seme orang panggey ia helang putih. maybe la sebab ia ade bulu² kat depan yang Sooo0o0o seXy itu. ia sangat comey, sangat rindu la kat die… (hahaha, saye da mule mrepek) lupekan yeah, now ia kat workshop and smoge ia slamat menjalani sesi rawatan…

 

hek… ape telah saye merepek? ok lah, saye mau tgk tibi ‘citer bicara cinta’. huk…. tapi sangat tensen la, die ulang yang last week plak. menci tol astro neh. korang tengok tau, best citer die. every wed 9.00pm. Fazura, aqasha n beego blakon. hak3… 3-3 saye ske… 🙂 Eh, korang tengok citer ‘Ezora’ tak? saye tengok! besh, sebab saye ske Fazura sbenanye.. hehehe.. n Beego pun saye suke…. citer ezora ialah pada setiap 6.30pm mon-thurs. ngeeee!!

lagu buatku

bossan² neh.. aku tingat plak ‘my fren; dedicate dis song to me.. jiwang juge ye..

so SweEettt….. hukhukhuk…. (gatalkan saye?)

hanya kau yang mampu by aizat

Ku cuba redakan relung hati,
Bayangmu yang berlalu pergi,
Terlukis di dalam kenangan,
Bebas bermain di hatiku….

Cerita tentang masa lalu,
Cerita tentang kau dan aku,
Kini tinggal hanya kenangan,
Kau abadi di dalam hatiku….

 

Harusnya takkan ku biarkan kau pergi,
Membuat ku terpuruk rasa ingin mati,
Derita yang mendera kapan akan berakhir,
Hanya engkau yang mampu taklukkan hatiku

Cerita tentang masa lalu,
Cerita tentang kau dan aku,
Kini tinggal hanya kenangan,
Kau abadi di dalam hatiku….

Harusnya takkan ku biarkan kau pergi,
Membuat ku terpuruk rasa ingin mati,
Derita yang mendera kapan akan berakhir,
Hanya engkau yang mampu taklukkan hatiku

~ part yang last tuh, macam membanggakan la… hak3!~

~ skali skale layan jiwang okey pe ~

~ hahahahaha ~

~ wink* wink* ~

~ xoxo ~

takde tittle..

~ hari neh result kuar! ~

~ sangat takot ~

BabY Chumei!

1. Bangun lambat. Bangun je nasik lemak da tesedia atas meje.. wAAaaaahh!!! beznye…. menyelerakan dan digemari ramai. Mak buat Tingat janji² aku ngan mak. Nak mAsak nasi lemak sesame coz nak bajar… waaa!!!! overdose tido!

 

 

2. Areteh mecet, die nak balek.. wahh.. sangat sronot.. leh gi bukak club bual kat umah tokmiku… uhux.. yayayaya…. sangat mengujakan ini. wah!Are-teh saye da kuruhs sket.. seme owang tego. wah! banggela tuh… :p

 

 

3. Umah Tokmi, Abg jimmy n family mai.. wahh!! membawe oRang baru..!!! 1st child. Sangat chummei. Tapi dak tu asek tido je… geram tau tak! taleh pown nak pegang! tapi leh capture gambo.. chumei.. chumei… ADILA name die.. tapi xto da full name n exact spelling. yang aku tau, budak tuh comey ok??

++ sangat comei kan… mate sepet, asek tido je… dapat manyak duet, ye la, baru knal dunie kan.. ehehehe… welkam.. welkam.. nanti leh geng ye..++cik budak kicip

 

 

4. Then tadi bli kaen. For Raye.. hahahaha! (awal kah?) not too early kot. sebab nanti nak tempah lagehs. da balek jb nanti, camne nak beli. haha. ye, sangat Excited raye!! heh! sambil itu, saye tlah tingat poser tak ganti lageh!!! waaaaa.. sangat malas. Raya mau, pose tak mau. hakhak. Jahatkah? Tapi kan, tat kaen de 2 choices. for me, n my sis. ngah kompius yang mane nak pileh. satu kunem² oren pynk n the other 1 tu purple ijou² sket. wahh!! very da kompius sangat!

 

 

5. MaKan NaSik Lauk gulai ikan kering kat umah tok mi. tokmi buat. sedap sangat. jangan jeles ok. tomi Caye pandai masak.. mak caye pu jelex taw!! hoooyeahh.. go, go tokmi!!! iDup tokmi!! iDup Tokmi!!! siyes besh, nak² kalo die buat singgang ikan n sayur asam pedas.. uhuhs.. 4 kali tambah pun tak cukup beb! samBil makan, sambil diskusi pasal ari petunangan my eldest kazen.. cik abg ijad.. uhux… tak sabar!!! (wajarkah caye tlebey excited?) biar la..

 

 

6. Caye nGamok kat dik bongsu caye.. heshhh!! geram tol dak tuh.. sangat degil. sangat pemalas. Da lame tangan neh tak cubet orang.. kene la kamu ari neh ye.. sampai merah.. wahh.. memang caye kakak yang kejam.. uhux… kejam kpd yang degil. udah degil, pemalas, menjawab mulut plak tuh. Cikup la 3 elemen wat aku menyirap..! bukan pe, saje bagi pengajaran.. Manje sangat. Tetiap mase, nak layan frenster je. UPSR tak hengat.. hesh.. takleh jadi..

 

 

7. Arineh paling skejap gune this pc coz tak larat. nak tido. papai!!!

 

~ n.i.t.e~

 

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 other followers

Cik Liniey